Almanya’nın Kassel şehri tarihi bir etkinliğe ev sahipliği yapıyor. AKP Hükümeti tarafından Hizmet Hareketi’ne yapılan soykırımın delilleriyle sergilendiği Tenkil Müzesi açıldı.
Tenkil, kelime anlamı itibarıyla ‘herkese örnek olacak bir ceza verme’ manasına geliyor. Almanya’nın Kassel kentinde açılan müzede ise Hizmet Hareketi mensuplarının Türkiye’de yaşadığı ‘ötekileştirme’ ve ‘herkese örnek olacak bir ceza verme’ süreci gözler önüne seriliyor. Belgesel gösterimlerinin de yapıldığı müzede, mağdurların fotoğraflarına ve eşyalarına da yer veriliyor.
Çok sayıda Almanya ve Türkiye vatandaşlarının da katıldığı açılışta önemli isimler de hazır bulundu. Program öncesinde müzeyi gezen katılımcılar, yaşananlarla ilgili Türkçe ve Almanca bilgi aldı.
BitenHayatlar.com’un, hayatını kaybedenler için hazırladığı özel video yayınlandığında ise salonda duygu dolu anlar yaşandı.
ZULMÜ YAŞAYAN ULUDAĞ VE AKÇABAY AİLELERİ
Tenkil sürecinin mağdurlarından olan 29 Nisan 2018’de 34 yaşında Yunanistan’ın başkenti Atina’da hayatını kaybeden Esma Uludağ’ın eşi Mehmet Ali Uludağ bir konuşma yaptı. Uludağ konuşmasında Türkiye’deki hukuksuzluklara ve yaşadığı acı günlere değindi.
Kürsüye gelen bir diğer isim ise Türkiye’deki zulümden kurtulmak isterken eşi ve 3 çocuğunu kaybeden Murat Akçabay’dı. Akçabay: “Bu günlerin geçeceğine ve bir gün suçluların cezalandırılacağına yürekten inanıyorum.” ifadelerini kullandı.
DR.RATGEBER: “ZULÜM SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL”
Gecenin dikkat çeken katılımcılarından biri de siyaset bilimci, hukukçu ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları savunucusu Dr. Theodor Rathgeber idi. Türkiye’de yaşanan insan hakları ihlallerine vurgu yapan Dr. Ratgeber “Türkiye’deki durumun değişeceğine dair ümitvar olduğunu ve zulümlerin sürdürülebilir olmadığını” söyledi. Tanınmış hukukçu, Tenkil Müzesi ile ilgili de önemli bir ayrıntı paylaştı ve serginin girişinde bulunan, hapisteki bebekleri temsil eden makete değinerek, “Durumun vahametini yeterince ortaya koyuyor” diye konuştu.
MİSAFİRLER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Organizasyonu düzenleyen Vera Kassel Derneği Başkan Yardımcısı Adem Dumlu da serginin önemine dikkat çekerek şunları söyledi. “Türkiye’de yaşanan Tenkil sürecinin insanlara duyurulması ve toplumda bir farkındalık oluşturulması adına 3 gün boyunca Kassel’in en önemli sergi salonlarından birinde Tenkil Müzesi’ni bugün açmış olduk. Programa çok sayıda insan katıldı özellikle yerel dostlarımızın iştiraki bizi çok mutlu etti. Katılımcı yerel dostlarımız program ve sergiden çok etkilendiklerinden dolayı gözyaşlarını tutamadıklarını söylediler.” Dumlu ayrıca Tenkil Müzesi’nin pazar akşamına kadar Kassel’de misafirlerini beklediğini ifade etti.
Gecede Türkiye’de yaşanılanların anlatıldığı bir film de katılımcılara izletildi.
Etkinliğin sonunda tenkil sürecinde bitenhayatlar.com sitesinin verileriyle hazırlanmış olan hayatını kaybedenlerin isimleri ekrana yansıtıldı. Piyano eşliğinde hayatını kaybeden 477 kişinin ismi okundu. Duygulandığı gözlenen katılımcıların gözyaşlarına engel olamadığı görüldü.
Peki Tenkil Müzesinde neler var?
Soykırımı yaşayan tanıkların canlı anlatımı, işkence sırasında kırılan gözlükler, cezaevinde oyuncak verilmeyen çocuklara plastik şişelerden yapılan oyuncaklar, hayatını kaybedenlerin eşyaları ve fotoğraflar.
Adı konulmamış soykırımın izlerinin sergilendiği müze, pazar akşamına kadar ziyaretçilerini bekliyor.
İşte müzenin açık olduğu tarih ve saatler:
Tarih: Müze 15 Aralık Pazar 19.00’a kadar açık kalacak
Yer: Südflügel Kultur Bahnhof
Rainer-Dierichs-Platz 1, 34117 Kassel/ALMANYA
post hakkında tartışma