HESAPLAR AHİRETE KALDI
Önce işten attılar, öldükten sonra ise özür dileyip iade ettiler.
Dünyada hatta rüyalarda bile benzerine neredeyse rastlanmayacak bir durum. Tam 12 can gitti…
Hikayelerini okudukça insan daha da bir hüzünleniyor.
15 Temmuz 2016, tarihin sayfalarında, karanlık bir bölüm olarak, soru işaretleriyle birlikte şimdiden yerini aldı. Yüzbinlerce kişi işinden, aşından, yuvasından ve memleketinden oldu. Ancak bazıları vardı ki yapılan haksızlıklar onlara çok ağır geldi. Sorgusuz sualsiz “hain!” damgası vuruldu birileri tarafından, hem de daha yargı yüzü bile görmeden.
Zekeriya Altunok, polis memuruydu, ihraç edildi. Yargıtay suçsuzsun dedi. Ancak işe döndürülmedi. Daha sonra askere alındı, vatan haini damgası vurulan polis cephede ülkesi için şehit oldu.Ama birilerinin hiç yüzü kızarmadı.
Gökhan Açıkollu… Mesleğini çok seven bir öğretmendi. Gözaltında işkencelere maruz kaldı, ilaçları verilmediği için nezarette kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti. Vefatından sonra “pardon sen suçsuzmuşsun” denilerek göreve iade edildi.
Ve daha niceleri…
Tam 12 kişi işlerine iade edilmeyi beklerken hayatını kaybetti.İşte vicdanları yaralayan, yıllar geçse de unutulmayacak ve öldükten sonra “Pardon suçsuzmuşsunuz” denilen isimler…
GÖKHAN AÇIKKOLLU
Hakkında yapılan bir ihbar neticesinde 23 Temmuz 2016 tarihinde İstanbul’un Üsküdar ilçesindeki ikametinde gözaltına alınan (42) yaşındaki Tarih Öğretmeni Gökhan AÇIKKOLLU’na İstanbul Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü nezarethanesinde gözaltında tutulduğu (14) gün boyunca işkence yapıldı. Gözaltı süresi boyunca ilaçları verilmeyen şeker hastası Gökhan AÇIKKOLLU yapılan işkenceler neticesinde 5 Ağustos 2016 günü hayatını kaybetti. Diyanet İşleri cenaze namazının kılınmaması talimatını verdi.Ailesi Gökhan Öğretmenin cenazesini kendi imkanlarıyla alarak memleketlerine götürmek zorunda bırakıldı. Açıkollu vefatından 1.5 yıl sonra pardon denilerel görevine iade edildi.Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Şebnem Korur FİNCANCI “Gökhan Açıkkollu devletin korumasında öldü, işkence yasağı ihlal edildi” ifadelerini kullandı.
Yeni Asya Gazetesi’nden İbrahim Özdabak’ın Gökhan öğretmen için çizdiği karikatür yürekleri sızlatmıştı.
BÜLENT UÇAR
29 Ekim 2016’da 675 sayılı KHK ile görevinden ihraç edilen Bülent Uçar, 18 Şubat 2017’de, ihraç edildikten 3 buçuk ay sonra yaşamını yitirdi. İhraç edildikten sonra iki çocuğunun ve ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için iş başvuruları yaptı ancak KHK’li olduğu için iş bulamadı. Uçar, hayatını kaybettiği gün de İŞKUR’a gidip iş başvurusunda bulundu. Evine döndüğünde, eşine, göğsünde ve sırtında ağrılar olduğunu söyleyen Uçar, kalp krizi geçirerek hayatını kaybetti.Vefatından sonra OHAL komisyonu Uçar’ı haklı bularak işe iade kararı verdi ama vakit çok geçti.
HASAN ORHAN ÇETİN
İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli olan Hasan Orhan Çetin, KHK ile açığa alındı. Bunalıma girdiği öne sürülen biyokimya asistanı 30 yaşındaki doktor, 19 Şubat 2017’de hastanenin 10’uncu katından atlayıp intihar etti. Hakkında yürütülen soruşturmada takipsizlik kararı verilerek suçsuz olduğu anlaşıldı.Ancak artık çok geçti.Hakkında yapılan yargısız infazları bünyesi kaldırmamıştı.
MÜCAHİT KARATAŞ
2016’da KHK ile ihraç edilen Mücahit Karataş, sosyal güvencesini kaybetti. Maddi imkansızlıklar nedeniyle tedavi masraflarını karşılayamayan aileye sosyal medyada açılan kampanya ile vatandaşlar yardım etti. Tedavi sürecinde yaşamını yitiren Karataş, ölümünden iki yıl sonra işine iade edildi.Karataş’ın eşi Hacer Karataş, “Şimdi geç gelen adaleti ne yapalım? Hayatta olmayan bir insanı işe almak ne demek?” diyerek yaşanılan adaletsizlikleri iki cümlede özetledi.
İSMAİL GÜL
20 yıl önce emekli olan Kıbrıs Gazisi Albay İsmail Gül’ün, Temmuz 2017’de çıkarılan KHK ile rütbeleri söküldü. Er statüsüne indirilen Gül, üzüntüden hastalandı. 11 Aralık 2017’de hayatını kaybeden Gazi Albay Gül’e, OHAL döneminde çıkarılan son KHK ile mezarında da olsa rütbeleri iade edildi.
Gül’ün 47 yıllık eşi Sevinç Gül yaşadıklarını şöyle anlattı:
“O yaz güzel geçiyordu. Denize giriyor, çıkıyordu. Bir gece yarısı yakın bir akrabamız arayıp listeyi haber verdi. Eşimin yüzünün ne hale geldiğini anlatamam. Kıbrıs’tan geldiğinde bile yüzünü böyle görmemiştim. Büyük bir hata yapılmıştı. Bu hata ölümüne sebep oldu. Muhteşem bir insandı. Ailesine ve devletine çok bağlıydı. Bu olaydan sonra rahatsızlandı. Benim de bacak damarlarım tıkandı. 20 gün hastanede yattım. Er olarak gömüldüğü mezarda albay oldu. Çok büyük yanlışlık yapıldı.”
MUSTAFA NACAROĞLU
Mustafa Nacaroğlu, emekliliği hak etmiş bir devlet memuruydu. 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 1 Eylül 2016’da ihraç edildi. 13 Ocak 2018’de geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybetti. Ölümünden bir yıl sonra Olağanüstü Hal (OHAL) Komisyonu Nacaroğlu’nu görevine iade etti.
Karar Nacaroğlu’nun ihracından 2,5 yıl sonra, ölümünden ise bir yıl sonra verildi. Çocuklarının ölümünden bir yıl sonra E-Devlet üzerinden gördükleri kararda aynen şöyle yazıyordu: “Başvurunuz hakkında verilen KABUL kararı tarafınıza tebliğ edilmek üzere ilgili kuruma teslim edilmiştir.”
Hakkında hiçbir adli işlem başlatılmayan KHK’lı Mustafa Nacaroğlu, böylece ölümünden sonra idari yönden de aklanmış oldu ve mezarda görevine iade edildi.
ÖZKAN ÜSTÜN
OHAL döneminde KHK ile görevinden alınan Yalova Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Özkan Üstün, toplumsal lince tabii tutuldu. Yaşadığı stres sebebiyle kanser hastası olan Üstün, 23 Temmuz 2018’de hayatını kaybetti. Hakkındaki işlemin hukuksuz olduğu anlaşılınca görevine iade edildi.
İLKAY MUTLU
İlkay Mutlu, OHAL döneminde çıkarılan KHK ile kendisi gibi eğitimci olan eşiyle beraber görevlerinden ihraç edildi. Yaşadığı üzüntü ve stres sebebiyle kansere yakalanan Mutlu, 31 Ağustos 201’de yaşamını yitirdi. Tecrübeli eğitimci, hayatını kaybettikten sonra göreve iade edildi.
CANER TOKUÇ
Alanya Alâeddin Keykubat Üniversitesi Öğretim Görevlisi Caner Tokuç, KHK ile ihraç edildi. 25 Ekim 2018 günü geçirmiş olduğu trafik kazası sonucunda vefat eden genç akademisyenin hakkında açılan davadan beraat ettiği ve göreve iadesini beklediği öğrenildi.
ÖMER FARUK ARSOY
Sağlık Bakanlığı’nda bağlı Mersin Devlet Hastanesi’nde bilgisayar teknikeri olarak çalışırken KHK’yla görevinden ihraç edilen Ömer Faruk Arsoy, cilt kanseri oldu. Yaşadığı psikolojik ve ekonomik sıkıntılar sonucu hastalığı hızla ilerledi. Kasım 2018’de hayatını kaybeden Arsoy, 19 Şubat 2019’da görevine iade edildi.
HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, “Kendisi gencecik bir memurdu. Genç yaşta kahrından öldü. Terörist ilan edildi. Öldükten sonra da görevine iade edildi. Bunu yapanların hiç mi vicdani sızlamıyor” diye sordu.
KAZIM KURNAZ
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile öğretmenlik mesleğinden ihraç edilen Kazım Kurnaz, ekmek parasını inşaat şantiyelerinde çalışarak kazanmak zorunda kaldı. 34 yaşındaki öğretmen, 30 Nisan 2019’da çalıştığı inşaatın asansör boşluğuna düşerek hayatını kaybetti. Ölümünün ardından, hakkında açılan ‘terör örgütüne üye olmak’ davasından beraat etti. Kurnaz için kararda, ‘somut ve inandırıcı bir vicdani kanaate ulaşılamadığı için beraatine karar verilmiştir’ ifadeleri kullanıldı.
Kazım öğretmen vefat etmeden önce sosyal medya hesabından adalet çığlıkları atmış ‘Neredesin Adalet’, ‘Geç gelen adalet, adalet olmaz’ diye yazmıştı.
https://tele1.com.tr/fetocu-denildi-atildi-insaatta-hayatini-kaybetti-mezarda-beraat-etti-51900/
ZEKERİYA ALTUNOK
Terör örgütüne üye olduğu iddiasıyla polislik yaparken mesleğinden ihraç edilen Zekeriya Altunok, 16 ay cezaevinde yattı. Yargıtay’ın ‘ceza verilmesine gerek yoktur’ kararının ardından mesleğine dönemeyen Altunok, askere gitti. Askerlik görevini yaparken terör saldırısında şehit oldu.Yaşarken yargısız infaza maruz kalan kahraman polis, devlet erkanının katıldığı törenle son yolculuğuna uğurlanmıştı.
Altunok’un, haksız yere ” 16 ay hapis yatıp, beraat ettikten sonra tekrar işine dönemediği için askere gitmek zorunda kalması vicdanı olanların vicdanını kanatmıştı. Gazeteci İsmail Saymaz, Altunok için, “Yaşarken ‘terörist’ ilan ettik, aziz bedenini ‘kahraman’ diye uğurluyoruz” yorumunda bulundu.
post hakkında tartışma